Együtt mesélnek a mesét szerető gyermekek és felnőttek a nemzetközi gyermekkönyvnapon Nyíregyházán.

Beküldve: Hírek

Bihari Albertné, a helyi Móricz Zsigmond Könyvtár gyermekrészlegének vezetője elmondta, hogy április 4-én, csütörtökön 9 és 18 óra között rendeztek a közös mesemondást az intézményben.

A gyermekek mellett szülők, nagyszülők, óvodás és iskolás csoportok, főiskolások, pedagógusok, közéleti személyiségek, művészek és sportolók mondták el - elsőként Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere - legkedvesebb Grimm meséjüket.

Bihari Albertné tájékoztatása szerint azért választottak Grimm meséket a közös mesemondáshoz, mert így szeretnének emlékezni a német testvérekre, akik 200 éve jelentették meg első mesegyűjteményüket. A gyermekkönyvtári részlegben a Grimm testvérek életéről és alkotásaiból kiállítást is rendeztek a mesemondás idején.

A mesegyűjtőként és nyelvtudósként ismert fivérek, Jacob Grimm és Wilhelm Grimm 1806-tól gyűjtöttek meséket és 1813-tól Régi német erdők címmel újságot is megjelentettek közlésükre. Gyermek- és házi mesék című nagy- és kis kötetük - amelyet testvérük, Ludwig Emil Grimm illusztrálta - hét, illetve tíz kiadást élt meg még életükben. Könyveket adtak ki a német nyelvtanról is, és Jacob Grimm a történeti hangfejlődés törvényszerűségeinek leírásával az első német tudományos nyelvtan megalkotója volt. A grimmi hangtörvények képezik az alapját a nyelvcsaládelméletnek.

A Grimm testvérek annak idején Petőfi Sándor költőt a világirodalom öt legnagyobb egyénisége között tartották számon, együtt említették Homérosszal, Dantéval, Shakespeare-rel és Goethével.

Nyíregyházán az együtt mesélésnek hagyományai vannak, a népmese napján is sokan mondanak mesét közösen. A legutóbbin több százan meséltek a város művelődési központjában.

Forrás: MTI