Bábszínház gyerekeknek és felnőtteknek

Beküldve: Hírek

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) második alkalommal rendezi meg bábszínházi fesztiválját március 16. és 18. között Budapesten. A rendezvénynek a Stúdió K ad otthont, ahol összesen kilenc előadás látható: napközben két produkció és kézműves foglalkozás várja a családokat, esténként pedig felnőtteknek játszanak bábszínházat.

A programban két egyszemélyes produkció szerepel: Az aranyhajú királylány (Majoros Ági Bábszínháza) főképp óvodásoknak szóló klasszikus bábjáték, A székely menyecske meg az ördög című előadásban (Fabók Mancsi Bábszínháza) a vándorbábos hagyományok, a népi mesemondás és a népzene kap hangsúlyt - áll Csató Kata bábszínész-bábrendezőnek, az ESZME elnökének MTI-hez eljuttatott közleményében.
A Bódog és Szomorilla című előadás a Hepp Trupp, Kolozsi Angéla és Bartal Kiss Rita együttműködése, főhőse egy vándor király uralkodói feladatok nélkül, valamint egy kósza tündér szakirányú varázsdiploma nélkül, de a történetben komoly szerepet kap egy öreg bőrönd és egy szeszélyes piknikkosár is.
A Grimm testvérek Egyszemke, kétszemke, háromszemke című meséjéből írta Gimesi Dóra a Szemenszedett mese című művét, játszói Bartal Kiss Rita és Hannus Zoltán.

A fesztivál gyerekprogramjában a Tintaló Társulás egy meglepetés-előadással vesz részt, és színre kerül a rendezvénynek otthont adó Stúdió K legutóbbi bemutatója, a Marc Chagall képeinek inspirációjára készült Szamár a torony tetején is. Három produkció várja a felnőtteket. A MárkusZínház A helység kalapácsa című produkcióval érkezik. A Karácsony Punchéknál című előadás kortárs szocio-bábjáték. Technikáját tekintve hagyományos paravános bábjáték, az alkotói szándék szerint pedig görbe tükröt állít a karácsonynak, annak, hogy mit is jelent a szeretet ünnepe, amikor képesek vagyunk a család, a szeretet, az ajándékozás címszavaival "megölni" egymást. A Repülési lecke kezdőknek a legkisebbek számára is élvezetes, de témája, a felnőtté válás, a gyerek-szülő kapcsolat a felnőttek érdeklődésére is számot tarthat.
A 2. ESZME Fesztivál alatt megtekinthetők Tóth Eszter képzőművész bábjai is.

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME - www.eszme.eu) 2005-ben alakult. A színházi alkotókat és képzőművészeket - 32 egyéni tagot és 8 alkotói csoportot - tömörítő ernyőszervezet nem egyszerű gazdasági lebonyolító szerv vagy produkciós feladatokat magára vállaló társulás, hanem ténylegesen közösségként, minőségi töltettel funkcionáló egyesület - áll a közleményben.

Forrás: (MTI)