A magyar kultúra napja - Idén Szarvason lesz az Együtt szaval a nemzet kezdeményezés központja

Beküldve: Hírek

Harmadik alkalommal rendezik meg január 22-én, a magyar kultúra napján az Együtt szaval a nemzet programot. Idén a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Pedagógiai Kara lesz a kezdeményezés házigazdája.

Összesen 440-en szavalnak majd együtt a szarvasi Cervinus Teátrum színháztermében, azért "csak" ennyien, mert ennél többen nem férnek be - mondta Lipcsei Imre dékán az.
Kifejtette: a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozó Gál Ferenc Főiskola és annak pedagógiai kara kiemelten fontosnak tartja a világ magyarságának, fiataljainak összekapcsolását, a nemzettudat és a helyi közösségek erősítését.

A rendszeres alvás a tanulás kulcsa

Beküldve: Hírek

Az ember fejlődésének korai szakaszában a hosszú alvás a kulcsa mind a tanulásnak, mind az emlékezésnek - írja a BBC. Az angliai Sheffieldi és a bochumi Ruhr Egyetem kutatói közösen 216 egyévesnél fiatalabb csecsemővel végeztek vizsgálatokat. Az eredmények szerint a babák képtelenek voltak visszaemlékezni az újonnan megtanult feladatokra, amennyiben a tanulást nem követte egy kiadós alvás. A tudósok szerint ezért a tanulásra a legjobb idő az alvást közvetlenül megelőző periódus, egyben hangsúlyozzák a lefekvés előtti olvasás fontosságát is.

Az alvással foglalkozó szakértők úgy vélik, az alvás a csecsemők számára sokkal fontosabb lehet, mint az idősebb gyermekek vagy felnőttek esetében. Az emberek pedig általában sokkal több időt töltenek alvással csecsemőként, mint bármikor később életük során.
A most közzétett kutatás szerint azonban meglepően keveset tudunk a csecsemőkori alvás szerepének fontosságáról.

Együtt mesélnek a mesét szerető gyermekek és felnőttek a nemzetközi gyermekkönyvnapon Nyíregyházán.

Beküldve: Hírek

Bihari Albertné, a helyi Móricz Zsigmond Könyvtár gyermekrészlegének vezetője elmondta, hogy április 4-én, csütörtökön 9 és 18 óra között rendeztek a közös mesemondást az intézményben.

A gyermekek mellett szülők, nagyszülők, óvodás és iskolás csoportok, főiskolások, pedagógusok, közéleti személyiségek, művészek és sportolók mondták el - elsőként Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere - legkedvesebb Grimm meséjüket.

Bihari Albertné tájékoztatása szerint azért választottak Grimm meséket a közös mesemondáshoz, mert így szeretnének emlékezni a német testvérekre, akik 200 éve jelentették meg első mesegyűjteményüket. A gyermekkönyvtári részlegben a Grimm testvérek életéről és alkotásaiból kiállítást is rendeztek a mesemondás idején.